De vraag naar nascholing op het gebied van anesthesie groeit, mede door de risico's van anesthesie zelf en de impact als er complicaties optreden, vele veranderingen in het vakgebied en nieuwe wetgeving op het gebied van anesthesiegassen en hun duurzaamheid.
Met deze training streven we naar harmonisatie van werkwijzen binnen de anesthesie, zodat we samen kunnen werken volgens de nieuwste standaarden en richtlijnen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de cliënt, omdat we allemaal AniCura heten, van ons verwacht dat we vergelijkbaar werken in die diensten die we aanbieden.
Het is logisch dat verschillen bestaan tussen onze klinieken en kliniekmedewerkers op het gebied van kennis van analgesie en anesthesie. Het plan is dat iedereen wordt geschoold tot het niveau dat wenselijk is voor de betreffende kliniek, daarom wordt het programma modulair opgebouwd.
De training begint met 2 online webinars van elk 2 uur, Pijnmanagement 1 (iedereen) en Pijnmanagement 2 (alleen DA). Pijnmanagement 2 kan pas gevolgd worden wanneer Pijnmanagement 1 is gevolgd.
Na de webinars staat er ook een trainingsdag van Joost op de kliniek op de planning, zodat met eigen apparatuur gewerkt kan worden.
Er zullen 2 webinars per medewerker / kliniek worden gegeven. Het is belangrijk dat het complete team samen tegelijk bij de webinar aanwezig is. Geef ook elke deelnemers apart op zodat iedereen een deelname link krijgt.
Mocht het voor enkele medewerkers niet mogelijk zijn om deel te nemen op dat moment, dan kunnen zij de training op een alternatieve datum volgen.
Inhoud Concept Pijnmanagement 1: algemene -uiteindelijk AniCura brede- benadering richting (mogelijke) pijn en het managen daarvan.
- Klinische pijn vs fysiologische pijn als waarschuwingsignaal
- Klinische pijn behandelen
- Geeft het dier het voordeel van de twijfel: passende analgesic trail wanneer pijn als onderdeel van klinische presentatie niet kan worden uitgesloten. Achteraf wordt duidelijk of het aannemelijk is dat pijn een rol speelt
- Analogie Postulaat:
- Welke aandoeningen en procedures geven aanleiding tot klinische pijn
- Welke aandoeningen en procedures zijn geassocieerd met verhoogde kans op chronische pijn
- Doelstellingen van pijnmanagement bij pijnlijke aandoeningen en pijnlijke procedures
- Geven van een pijnstiller is niet hetzelfde als doelmatig en effectief pijn managen
- Soorten pijn, chronificatie en gemengde pijn bij klinische pijn manifestaties
- Acute (chirurgische) pijn op chronische pijn
- Postprocedureel pijnmanagement begint al (ruim) vóór de procedure
- Pijnmanagement rondom pijnlijke ingrepen: anti-nociceptieve doelen stellen en integraal logisch inelkaar grijpend continuum van peri-operatief management van deze doelen realiseren met een passend pijnplan (multimodaal, voldoende lang) voor de verwachtte pijnsoorten en pijninstensiteit.
Inhoud ConceptWebinar 2: deze is alleen voor dierenartsen om uitdagingen en (bedrijfs)risico's bij het selecteren en integreren van pijninterventies en de impact hiervan op de effectievitiet (evidense based) en publieke beeldvorming te duiden en richtinggevend advies te geven over hoe deze situaties niet op te zoeken maar juist zo mogelijk uit de weg te gaan
- evidence based en best practise pijnmamagement
- Wetgeving en cascade aspecten met risicoprofiel praktijk, DA én PV: Inrichten monitoring systeem in de kliniek in de driehoek DA-PV_CLIENT; Dossiervoering met steekhoudende overwegingen en deze vastleggen in het medisch dossier (per patient en/of met verwijzing naar praktijkhandboek)
- Informed consent: expliciet en schriftelijk informeren (bijsluiter: AniCura database bijsluiters?)
- Pijn management cycle: PLAN, ACT, EVALUATE, RECALIBRATE and RE-EVALUATE
- Verder uitbouwen "remote monitoring systeem" in je kliniek in de driehoek DA-PV_CLIENT bij (chronisch) pijnmanagement door eigenaar toegediend
- Effectiviteit (korte termijn versus lange termijn doelen)
- Bijwerkingen: niet bang zijn, maar samen met goed geinformeerde en geinstrueerde cliënt pre-emptief maatregelen nemen, communiceren en managen
Doelgroep
Pijnmanagement 1: Dierenartsen en paraveterinairen / assistenten
Pijnmanagement 2: Dierenartsen
Data
Keuze uit verschillende data tot de kerstvakantie
Tijden: 14.00-16.00
Trainers
Joost Uilenreef
Kosten
Deze cursus wordt gratis aangeboden.
Tijdsinvestering
2 uur per online training
Nascholingspunten
NTB
Locatie
De cursus wordt online gegeven